Krétakör a twitteren

Ajánló




A szabadulóművész apológiája
Apology of the Escapologist
Made in China - Láng Annamária előadása a Krétakör produkciójában
Kurázsi papa (2008. augusztus, Szentendre) - Le Phun & Krétakör
hamlet.ws
Közhasznúsági jelentés 2008.
Krétakör filmek, DVD-k, CD-k

Kapcsolat

IX. ker. Gönczy Pál u. 2. II./5.
Telefon: (36-1) 334-9960
Fax: (36-1) 334-9959
E-mail: kretakor@kretakor.eu

Hányan olvassák most ezt?

Friss topikok

Új Néző - mától Szomolyán

2010.08.20. 12:48 Gulyás Marci

Bár egyelőre még az Ároktőn eltöltött két hétről sem adtunk hírt, szerda óta már Szomolyán dolgozik tovább stábunk a Káva Kulturális Műhely drámapedagógusaival és az anBlokk társadalom- és kultúrakutatóival közösen. Addig is amíg utolérjük magunkat, és szokásunkhoz híven beszámolunk a tapasztalatainkról, olvassátok el a Népszabadság, illetve a színházajánló cikkeit. A projekt honlapján az elkészült fotókat, az ároktői lakosok véleményét, és minden egyéb információt elérhettek. Ígérjük még jelentkezünk a jövő hét folyamán!

12 komment

Címkék: falu bemutato civil elet gulyas marci egyuttmukodes schilling arpad kava dargay marcell fancsikai peter szinhazi neveles forum szinhaz dramapedagogia resztvevo szinhaza

A bejegyzés trackback címe:

https://kretakor.blog.hu/api/trackback/id/tr612235158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

irasalgor · http://irasalgor.blog.hu/ 2010.08.28. 17:02:43

További sok sikert ;)

Egyébként írtam a blogomba a két hét eseményeiről az én szemszögemből, aki kíváncsi egy Ároktői szemszögre, nézzen be a blogomba, remélem nem minősül túlzott reklámnak :)

Jana...

Gulyás Marci 2010.08.29. 10:33:44

Köszi Jana, sajnos még nem tudtam végigolvasni a beszámolódat, de a jövő hét elején bepótolom! Addig is kilinkeltem az írásod, had ismerhessék meg mások is a gondolataidat. Köszönjük, hogy ilyen lelkiismeretesen írtál a 2 hétről!

irasalgor · http://irasalgor.blog.hu/ 2010.08.29. 11:34:24

Köszi hogy kitetted a linket ;):)
Hát, gondoltam hogy sokat fogok róla írni, azért is lett két részes :)

Lehet fura, de angol címe van az írásnak de a képek szerintem egyértelműek hogy a ti munkátokról írok a két adott bejegyzésben

MaD 2010.09.06. 22:00:19

http://www.youtube.com/watch?v=1XEvc8ag19U&feature=player_embedded#!

gviki 2010.09.22. 09:36:33

Sziasztok.
Mostanra mindent elolvashattunk, megnézhettünk - amit lehetett - az Új Néző programról, hogy mi történt Szomolyán és a többi érintett faluban.
Nagyon súlyos kérdéseket vetett fel ez a projekt. Hogy belevágjak a közepébe: én ezt a programot az integrációs politika részeként - is - kötelezővé tenném. Leszakadó térségekben, munkanélküliség-, szegénység- és kilátástalanság-őrölte falvakban, ahol cigány-magyar ellentétben fejeződnek ki a konfliktusok indítanám ciklikusan, vissza-visszatérve mindig a helyszínekre, éveken keresztül, követéses vizsgálatokkal, és természetesen összekötve a szociális, mentálhigiéniás, pedagógusi szakmákban dolgozók munkájával, meg persze jogászok, rendvédelmi szakemberek és a többiek közreműködésével, komplexen kezelve a helyzetet.
Sajnos szerintem nem csak arról van szó, hogy kisebbségi, integrálandó versus többségi integráló társadalom. Nem csak az integrálandókkal van "baj", hanem sajnos azzal a közeggel is, ahová integrálnák őket. Ugyanis ez a közeg kezd szétfoszlani. Ha nincs öntudatos polgár, "felnőttkorú" személyiség, ami - aki - alapköve, építő eleme lehetne egy közösségnek, akkor hogyan épül fel egy öntudatos közösség, aki helyrerakta a múltját és úgy dolgozik a jelenben, hogy van elképzelése a jövőbeli perspektívákról? Márpedig a szegénység, a munkanélküliség, a "jövőtlenség" először a személyiséget kezdi el lebontani módszeresen, kíméletlenül kikezdi, mint rozsda a pengét - először csak a személyes rituálék maradnak el: reggel nem kelünk fel, nem mosunk fogat, nem ágyazunk be , csak ülünk a széken, és nézzük, ahogy "telik a kurva élet" (Sátántangó), és aztán bomladozik, foszladozik a közösség is - eltűnnek a közös értékek, hagyományok, megfogalmazott célok, az öntudatosság.
Nagyon szomorúnak tartom, de bizonyos mértékben megértem, ahogyan a helyi értelmiség prominensei - gondolok itt pedagógusokra, iskolaigazgatóra - hozzáállt a kérdéshez. Nehéz helyzet, hogy benne vannak a probléma közepén, hiszen ők is ott élnek, de ugyanakkor kívülről is kellene látniuk a helyzetüket, a saját közösségük helyzetét. Ez nem könnyű, és folyamatos értékelést, és nem csak a külső tényezők vizsgálatát, hanem önvizsgálatot is igényel, és szilárd értékrendet. Ha ezek az emberek nem állnak oda az ilyen kezdeményezések mellé, akkor - leszámítva a részsikereket - kudarcra lesznek ítélve ezek a remek projektek, véleményem szerint.

Zárójel: Nyár elején Bérben (Nógrád) a postahivatalban azt kérdezte az ügyintéző a férjemtől, hogy a sajátja-e a bankkártya, amivel bement pénzt felvenni. Könnyedén, rutinosan, pókerarccal. Abban a pillanatban nem is érzi az ember ennek a kérdésnek a tragikumát. Csak amikor kijön, gondolkodik el azon, hogy mit is kérdeztek tőle. Hogy ez az egy kérdés vegytisztán mutatja az egyik legsúlyosabb problémát, amivel a falvak szegényeinek szembe kell nézni: az uzsorások hatalmát, az áldozataik kiszolgáltatottságát.

Nagyon-nagyon fontosnak tartom ezt a kezdeményezést, ami itt történt.
üdv
viki

Gulyás Marci 2010.10.06. 00:02:23

Kedves Viki,

köszönjük a támogató szavakat. Az általad felvetetteken túlmenően számunkra - Krétakör - fontos hangsúlyozni azt a szempontot is, hogy a projektet művészeti munkának tartjuk. Tehát a használt eszközök, a létrejött eredmények művészeti aspektusai ugyanolyan súllyal esnek latba, mint a társadalmiak, a közösségfejlesztőiek. Ez persze egy hosszabb kifejtést is megérne, és ezzel egyelőre adósok is vagyunk - kis türelmedet kérem, most már tényleg nem sokára leírjuk a tanulságokat is.

gviki 2010.10.06. 13:04:10

@Gulyás Marci:

Szia Marci, igen, igazad van, de az, hogy én csak egy aspektust vetettem fel, nem jelenti azt, hogy ne tudnék még két-három másikat, de azt vesse fel más, ne én. Nem akarom telekommentelni a blogotokat (jóko jut eszembe).

Mikorra szerveztek valami találkozót, előadást stb. a Bázisra?
üdv:
v.
süti beállítások módosítása