Krétakör a twitteren

Ajánló




A szabadulóművész apológiája
Apology of the Escapologist
Made in China - Láng Annamária előadása a Krétakör produkciójában
Kurázsi papa (2008. augusztus, Szentendre) - Le Phun & Krétakör
hamlet.ws
Közhasznúsági jelentés 2008.
Krétakör filmek, DVD-k, CD-k

Kapcsolat

IX. ker. Gönczy Pál u. 2. II./5.
Telefon: (36-1) 334-9960
Fax: (36-1) 334-9959
E-mail: kretakor@kretakor.eu

Hányan olvassák most ezt?

Friss topikok

Vabababa - Macskefecska, kortárs gyerekoprae, Schilling Árpád közreműködésével - riport Dargay Marcellal, a foglalkozás zeneszerzőjével (+fotók)

2009.06.18. 17:32 fancsikai

Miközben a Szabadulóművész projekt javában zajlott, Schilling Árpád az idei tanévben közreműködött egy újonnan alakult, óvodásokat és kisiskolásokat foglalkoztató pedagógusközösség munkájában Nagykanizsán. A Vabababa nevű összefogást alkotó pedagógusok arra tettek kísérletet az elmúlt tanév során, hogy az említett korosztályba tartozó gyermekeknek hasznos, kreatív - és egyben a mindennapos iskolai teendők mellett a kikapcsolódást is szolgáló - játékokat, feladatokat, és elsősorban az alkotómunka lehetőségét kínálják fel. Az első, kísérleti évet egy munkabemutató zárta, a Macskefecska című játékopera. Néhányan a Krétakör stábjából szombaton Nagykanizsán jártunk, hogy a városi könyvtár tereiben megnézzük a bemutatót. Ennek kapcsán Gulyás Marci beszélgetett a játékopera zeneszerzőjével és zenei vezetőjével, a LaborHotelben is közreműködő Dargay Marcellel.

A riport szövege innen tölthető le. További képek itt.

A játékopera weboldalára pedig ide kattintva juthattok el.

„Mivel akkoriban Süsü teljesen a Szabadulóművészben élt – akkoriban ment a Nyitány – ez nagyon érdekes kapcsolódási pontokat eredményezett. Volt ebben az általa készített dramaturgiában egy olyan nyitójelenet, hogy a gyerekek lufikkal fekszenek, aztán beszalad egy gyerek, aki az összes lufit kiszúrja, és a többiek onnantól kezdenek életre kelni és az álmaikat mesélni.”


13 komment

Címkék: oktatas bemutato eloadas gulyas marci egyuttmukodes schilling arpad laborhotel dargay marcell vabababa

A bejegyzés trackback címe:

https://kretakor.blog.hu/api/trackback/id/tr681193745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GabriellaSZ · http://vuvei.blog.hu/ 2009.06.18. 17:39:05

Gratulálok, remek fúzió. Hajrá.

MaD 2009.06.19. 10:23:47

Ezt az emailt kaptam:

"Szia Marci!

Elolvastam es nagyon erdekes. Alkalom adtan meg akar a kvartettel is
szivesen belefolynank ilyen kezdemenyezesekbe.

Sok sok udvozlettel Bazelbol:

Csoni es az Accord Quartet"

Üdv:

MArcellDargay

fancsikai 2009.06.19. 15:00:38

@BaJ: igen, bocsánat, eredetileg kifelejtettem a cikkből, de már benne van.
üdv
fancsikai péter

BaJ 2009.06.19. 16:47:11

@fancsikai: semmi baj, köszönöm

gviki 2009.06.22. 14:23:04

Látom, működik a cenzúra... bocsánat: moderálás. Mielőtt valaki félreért: egyáltalán nem értettem egyet a kimoderált "beszélgetés" gerjesztőjével.

fancsikai 2009.06.22. 14:35:40

Igen Viki, természetesen működik. Mint látod, ritkán van rá szükség, de a fölösleges személyeskedés (mint ez esetben) okot adhat rá, különösen, ha egyáltalán nem kapcsolódik a tárgyhoz. Ha egy ilyen megjegyzést elereszt valaki (főként ha ezt egy saját kilétét ezen a fórumon is vállaló ember felé irányozza, maga pedig egy álnév mögé bújva), tisztára az az érzésem támad, hogy nem ismeri a magán- és a közügy között húzódó, nem annyira észrevétlen határvonalat. Persze erről biztos lehetne oldalakat irkálni - mint ahogy szoktak is - de azért a cenzúrától ez (szerintem) élesen elkülöníthető. Közügyben ugyanis nem moderálunk. Azt hívják cenzúrának.

gviki 2009.06.22. 15:37:54

Értem. Most nem arról van szó, hogy nem látjuk a határvonalat, de rögtön eszembe jutott Árpád költői kérdése, hogy hol fejeződik be a magánvaló és hol kezdődik a közügy. Hogy hol a határ tulajdonképpen.
Nekem valahogy a Londoni randevú (Hitchcock) c. film jutott az eszembe, láttad? ...ahol az öreg hölgy szőrén szálán eltűnik a vonaton, és amikor a főhős érdeklődik utána, úgy néznek rá, mint egy ufóra. Hősünk pedig kezdi úgy érezni, hogy ő hibbant meg, mert az nem lehet, hogy senki nem emlékszik rá, csak ő. Egész addig gondolja ezt, míg a vonatablakra kívülről a kiöntött szemétből fel nem tapad az a teacímke, ami az eltűnt hölgy kedvenc márkája volt, és ami arról a teafilterről származik, amit a hölgy hősünk társaságában fogyasztott el a vonat étkezőkocsijában ... - és ekkor hősünk már tudja, hogy neki volt igaza, a hölgy igenis létezik.
Én meg rosszkor nyitottam ki a fórumot.
Szóval, csak azt akartam mondani, hogy dolgok akkor is vannak, ha megpróbáljuk őket nyom nélkül eltüntetni, kitörölni. Persze, lehet azt kívánni, hogy ne legyenek, illetve, hogy ne itt legyenek. Remélem, hogy olvasta az a bizonyos illető MaD viszontválaszát. Illetve... miket is beszélek itt össze... milyen illető? ...
Péter, miután ezt olvastad, moderálj ki minket, mert aki ezt olvassa, nem fogja érteni, miről beszélgetünk.

MaD 2009.06.22. 16:18:56

Ha jól emlékszem Miss Froynak hívják.
Mármint a hölgyet a filmből:)

gviki 2009.06.22. 16:28:02

hi-hi
milyen jó, hogy a semmiről is ilyen jót csevegünk

schillingarpad 2009.06.28. 23:50:04

A cenzúra nem semmi.
De ez itt a Krétakör blogja.
Nem pontosan tudom én sem, hogy miről van szó, mert nem követtem napi szinten az eseményeket, de a gyerekek ott Nagykanizsán fantasztikusak voltak, és akik velük dolgoztak minden héten egész éven át, azok is.
Osztán nincsen több cenzúra.
De beszólás sincs.

gviki 2009.06.29. 11:28:58

És mikor lehet látni a gyerekeket itt Budapesten? Mert én nagyon szívesen elvinném az enyéimet megnézni a produkciót.

BaJ 2009.06.30. 19:39:46

Talán majd a következô tanévben, de errôl még nem tudtunk beszélni a résztvevôkkel pontosabban, csak tervezzük. Ha megyünk, üzenünk.
süti beállítások módosítása