Krétakör a twitteren

Ajánló




A szabadulóművész apológiája
Apology of the Escapologist
Made in China - Láng Annamária előadása a Krétakör produkciójában
Kurázsi papa (2008. augusztus, Szentendre) - Le Phun & Krétakör
hamlet.ws
Közhasznúsági jelentés 2008.
Krétakör filmek, DVD-k, CD-k

Kapcsolat

IX. ker. Gönczy Pál u. 2. II./5.
Telefon: (36-1) 334-9960
Fax: (36-1) 334-9959
E-mail: kretakor@kretakor.eu

Hányan olvassák most ezt?

Friss topikok

Vajda Gergely zeneműve Schilling szövegeiből

2008.11.21. 22:38 fancsikai

Schilling Árpád: Egy szabadulóművész feljegyzései

„Szabad ember nem retteg, szabad ember érdeklődik, figyel, kérdez, kommunikál. Szabad ember elviseli a kritikát.

Aki nem akar szembenézni a jövőben várható változásokkal, ami egyébként egyenesen következik az áhított szabadságból, az kénytelen-kelletlen le fog maradni. (…) A munkához végzettség kell, ahhoz meg tanulás. Sajnos a tudás, amit az elmúlt ötven évből hoztunk magunkkal, kevésnek bizonyult. Vagy vállaljuk a versenyt, vagy egymás torkát elharapva lemorzsolódunk. (…)

Hosszú időnek kell még eltelnie, mire jön egy generáció, amelyik nem az ellenséget látja a másikban, hanem a partnert. Egyszerűen talán csak azért, mert nincs szüksége több pénzre és az ezzel együtt járó hatalomra. A politika akkor talán végre szolgáltatni fog, és nem uralkodni. (…)

Nem vagyunk képesek felnőtté válni. Ha nincs, aki eldöntse helyettünk, mit kell tennünk, zavarba jövünk, frusztrálódunk, gyűlölködni kezdünk, s végül verekszünk.

A szabadság nem azt jelenti, hogy bárhol megvehetem, amit legyártanak számomra, hanem, hogy jogom van önállóan dönteni. Tehát ad abszurdum le tudok mondani valamiről, ha belátom szükségtelenségét, vagy képes vagyok felfogni, hogy azért, mert jegyet vettem egy kulturális eseményre, nem kötelező azt végigunatkoznom. Ez az öntudatos időpocsékolás a helyzetfelismerés végzetes hiányáról árulkodik. Eredménye pedig a színpadon tapasztalható ágálás és manír. Olcsó reklámok élőben.”

Schilling Árpád: Egy szabadulóművész feljegyzései, 2007.

Schilling Árpád: Egy szabadulóművész feljegyzései című szövegét 2007-ben, háromezer példányban jelentette meg a Krétakör. Az ingyen elvihető kiadvány valamennyi példánya elfogyott az előadások és más Krétakör rendezvények alkalmával. Háromezer polcon, asztalon, íróasztalfiókban, szemetes kosárban (?) hever ez a kis füzet. Bár a szöveg célja szerint - nem ritkán provokatív hangvétellel - elsősorban vitaindítóként kívánt funkcionálni, közvetlen reakció mindezidáig nem született rá, sem a színházi szakma, sem más szakterület részéről.

Vajda Gergely Amerikában élő karmester és zeneszerző a szövegből inspirálódva, annak részleteit felhasználva komponálta annak egyik fejezetével azonos, Vákuum című zeneművét, amelynek ősbemutatójára a Zeneakadémia Nagytermében kerül sor az UMZE Kamarazenekar előadásában, 2008. december 2-án, 19.30-as kezdéssel, vezényel a szerző.

(Koncert látogatói ajándékba kapják a szöveg második, javított kiadását.)

Részletek és jegyvásárlás:
www.umze.hu/html/concerts/08_12_02/08_12_02_hu.html
www.fidelio.hu/koncertek.asp

A szöveg második, javított kiadásának digitális változata letölthető innen.

4 komment

Címkék: koncert ajanlo bemutato zeneakademia schilling arpad vajda gergely szabadulomuvesz

A bejegyzés trackback címe:

https://kretakor.blog.hu/api/trackback/id/tr67782055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JoeP 2008.11.22. 09:15:53

Nincs kedvetek kitenni a netre? Engem konkrétan érdekelne, de lemaradtam róla.

fancsikai 2008.11.22. 11:18:13

mármint a szöveget? a régi verzió elérhető az archív krétakör honlapról pdf-formátumban. ( az újból szerintem majd ide rakunk fel egy pdf változatot pár nap múlva)

JoeP · http://mivanvelem.hu 2008.11.22. 12:28:50

Igen, a szövegre gondoltam. A régi verziót nem találtam meg... de ha lesz új, akkor csak kibírom azt a pár napot valahogy. ;)

Kazumasa 2008.11.28. 12:15:44

Köszönöm Peti, hogy erre a hangversenyre felhívtad a figyelmemet. Nem is volt tudomásom e koncert létéről sem. Ahol pedig el fog hangzani Kurtágnak egy gyönyörű műve! Ezt már régóta meg akartam hallgatni. Szóval, bocsánat Süsü, bevallom japánosan, elsősorban nem az írásod inspirálta műért leszek ott, de azt is nagyon kíváncsian várom. Már meg is vettem a jegyet három nappal ezelőtt, ám megdöbbenve láttam akkor a képernyőn, hogy csak alig 20 jegy volt eladva, egy héttel az előadás előtt! Ez nagyon megszomorított. Remélem, hogy csak szervezési hibáról van szó, nem pedig arról, hogy Kurtág e nagy művére mai magyarországon csupán ennyi érdrklődő akad. Akiknek van idejük, menjenek, nagy élmény vár.
süti beállítások módosítása