Krétakör a twitteren

Ajánló




A szabadulóművész apológiája
Apology of the Escapologist
Made in China - Láng Annamária előadása a Krétakör produkciójában
Kurázsi papa (2008. augusztus, Szentendre) - Le Phun & Krétakör
hamlet.ws
Közhasznúsági jelentés 2008.
Krétakör filmek, DVD-k, CD-k

Kapcsolat

IX. ker. Gönczy Pál u. 2. II./5.
Telefon: (36-1) 334-9960
Fax: (36-1) 334-9959
E-mail: kretakor@kretakor.eu

Hányan olvassák most ezt?

Friss topikok

Lovagi öröm

2008.11.20. 15:35 udvardy

Schilling Árpád, a Krétakör művészeti vezetője tegnap átvehette a francia Művészet és Irodalom Rendje lovagi fokozata kitüntetést a Francia Intézetben. A külföldieknek adományozható miniszteri kitüntetést Christine Albanel, a francia kulturális és kommunikációs miniszterasszony ítélte meg, és Francois Laquieze kulturális tanácsos, a Francia Intézet igazgatója adta át. A kitüntetés „azon személyek előtt rója le tiszteletét, akik alkotásaikkal művészeti és irodalmi téren jeleskedtek, illetve hozzájárultak a kultúra terjesztéséhez Franciaországban és a világban”. A kitüntetés rögzíti és dokumentálja a Krétakör legutóbbi korszakának munkáját, a gyakori vendégszerepléseket, a szoros együttműködést francia alkotókkal, Schilling Árpád 2007-ben tartott, öthetes kurzusát a párizsi Konzervatóriumban. Schilling Árpád köszönőlevele:

Meglepő, és természetesen megtisztelő, hogy francia lovaggá ütöttek.
Ez persze elképzelhetetlen lett volna, ha nem jártunk volna arrafelé. Ami pedig azok munkája nélkül lett volna elképzelhetetlen, akik a Krétakört alkották.
A kitüntetés mindannyiuk dicsősége, együttes munkánk elismerése, közös öröm.
Szeretném, ha az lenne, s ezért írom le mindazok nevét, akik kiérdemelték a francia művészet és irodalom rendje lovagi fokozatát:

Bánki Gergely, Belényesi Zoltán, Büki Dóra, Csákányi Eszter, Csóka Tímea, Éltető András, Gyabronka József, Katona László, Lakatos Erika, Láng Annamária, Mervel Miklós, Mucsi Zoltán, Nagy Zsolt, Petz Annamária, Péterfy Borbála, Pirityi Emese, Rába Roland, Sárosdi Lilla, Scherer Péter, Terhes Sándor, Uhrovszky László, Werner Tilo,

és még

Ágh Márton, Balla Eszter, Bányai Tamás, Bodnár Erika, Bodó Viktor, Bódi Lajos, Csányi Sándor, Erős Balázs, Gyorgyovics Zoltán, Kecskés Karina, Kocsis Gergely, Kovács Áron, Lázár Kati, Lengyel Anna, Lukács Miklós, Melis László, Monori András, Ónodi Eszter, Pelsőczy Réka, Rusznyák Gábor, Udvaros Dorottya, Vass György, Veress Anna, Vinnai András, Viola Gábor, Tóth Attila,

és még

Fekete Ernő, Kiss Eszter, Lukáts Andor, Rajkai Zoltán, Stohl András, Szabó Győző, Szirtes Ági.

Gáspár Máté és állandó munkatársa Ságodi Ildikó nevét külön ki kell emelnem, hiszen ők voltak azok, akik az elmúlt évek során fáradhatatlanul szervezték a külföldi fellépéseinket, és aki azt hiszi, hogy ez holmi gyerekjáték volt, az nem tudja, miről beszél.

Végül, és elsősorban Patrick Sommier nevét szeretném ideírni, aki először szavazott bizalmat külföldről a Krétakör Társulatának. Akkor még az Odeon Színház fődramaturgja volt. Ebben a minőségében hívta meg színházukba 1999-ben Baal című produkciónkat, amelyet a Katona József Színház Kamrájában játszottunk akkor Zsámbéki Gábor jóvoltából. Később Patrick volt az, aki már az MC93 Bobigny Színház igazgatójaként éves büdzséjének egyharmadával járult hozzá 2002/2003-as évadunk finanszírozásához. E nélkül felbomlottunk volna, mint egy vízi hulla. Ő volt az is, aki évről évre biztosította számunkra a párizsi művészvilág színpadán való jelenlétet, amely nélkül – s ez azt hiszem evidens – nincs lovagkereszt.

Köszönöm ezt a kitüntetést továbbá mindazoknak, akik számomra/számunkra kiutalták.

Schilling Árpád

Szólj hozzá!

Címkék: kituntetes schilling arpad

A bejegyzés trackback címe:

https://kretakor.blog.hu/api/trackback/id/tr24779598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása