Krétakör a twitteren

Ajánló




A szabadulóművész apológiája
Apology of the Escapologist
Made in China - Láng Annamária előadása a Krétakör produkciójában
Kurázsi papa (2008. augusztus, Szentendre) - Le Phun & Krétakör
hamlet.ws
Közhasznúsági jelentés 2008.
Krétakör filmek, DVD-k, CD-k

Kapcsolat

IX. ker. Gönczy Pál u. 2. II./5.
Telefon: (36-1) 334-9960
Fax: (36-1) 334-9959
E-mail: kretakor@kretakor.eu

Hányan olvassák most ezt?

Friss topikok

A művészekre semmi szükség? - Schilling Árpád írása

2011.05.02. 17:11 Juhász Bálint

Művészeti vezetőnk Demján Sándor hazai üzletember véleményére reflektált a HVG Life & Style magazinjában. Demján a Miskolci Egyetem diplomaosztó ünnepségén tartott beszédében úgy fogalmazott: jelenleg nem még több művészre van szüksége ennek az országnak, hanem dolgozó, termelő emberekre. Ő maga betiltaná a művészeti szakköröket azokban az iskolákban, ahol nincs legalább kétszer annyi technikai szakkör.

A teljes cikket itt tudjátok elolvasni. Ha gondoljátok, szóljatok hozzá ti is a kérdéshez!

***

Egy kis visszhang: Árpád cikkét több mint 1500-an like-olták a megjelenése óta eltelt 3 napban. 

Számos online felület is idézi és hivatkozik rá: 

szinhaz.huSzegedi Kurír, 7 óra 7hir24.hu, szinhaz.hu, bastya.blog.hu, fn.hu, drama.hu

 

5 komment

Címkék: schilling arpad

A bejegyzés trackback címe:

https://kretakor.blog.hu/api/trackback/id/tr712872117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gviki 2011.05.11. 21:25:03

@MaD:
Szerintem nem gondolta ezeket komolyan. Ne már, hogy komoly felnőtt ember azon elmélkedjen nyilvánosan, hogy mi szükség a művészekre, mi szükség a kultúrára. Hallottunk itt már persze olyat is, hogy mi szükség a balneológusokra (az illető szerint ők a bálnatenyésztők, - bah! ekkora barmot, és különben is: a bálnákat amúgy sem tenyésztik, hanem vadásszák)
Szóval én utoljára iskolás koromban gondolkodtam azon matek lecke fölött, hogy ugyan, mi szükség a matematikusokra, én nagyon jól ellennék nélkülük is. Na de kérem, hova vezet ez?
Ilyen alapon még sok mindenre, sok mindenkire nincs szükség, elsősorban említhetjük ezt a kedves bástyablogolót, akit ide belinkeltél, Dehát, ez gyakorlatilag a fasizmus, mit szépítjük. Csak emlékeztetnék az "öntudatos, munkás-paraszt vs. kártékony értelmiség" mesterséges ellentét szítására a kommunizmus alatt. Nincs erre semmi szükség, most különösen nem, amikor a földdel készülnek egyenlővé tenni a magyar kultúrát vö. olyan nyilatkozatokkal, hogy eztán csak két-három propaganda .. jaj, mit beszélek: történelmi filmet fognak készíteni, ja, és az ezüstmedvének meg coki; vagy a Fesztiválzenekar körüli botránnyal - és a zenei oszkár is bekaphatja.
Egyébként az esztergályos-színész, amire a bástyás blogoló céloz realitás: én pl. ismerek gyakorló gyógyszerészt, aki zongorakoncerteket ad, vagy itt van pl. Mondok Yvett, aki a Zeneakadémia valami menedzsere civilben, de ugyanakkor magánénekesként is fellép - legutóbb itt nálunk az Angyalföldi Művelődési Központban láttam a Varázsfuvolában.
A zeneiskolánkban, ahová a gyerekeim hegedülni járnak - jaj, mi borzalom, kimondani is szörnyű, de ez van: zenét tanulnak - gyakran elolvasom Kodálytól azt a mondást, hogy az életen át lehet menetelni úgy is, mint egy sivatagon, de miért is kéne, ha virágos rét is lehet a sivár lét a zene által, és ők, a zenepedagógusok azon fáradnak, hogy minden gyermek ezen a virágos mezőn éldegéljen. (Nem pont így mondta, de ez a lényeg). A művészet nem csak pedagógiai eszköz - és milyen sikeres méghozzá - , hanem terápia is. Gyógyít.
A művészet: kulcs az örökkévalósághoz. Azért alakult ki sok-sok ezer évvel ezelőtt, mert az ember nem akarta elfogadni azt a könyörtelen tényt, hogy haladó. A művészet a halál legyőzésének eszköze.
De persze a halált úgy is le lehet győzni, ha valaki zombiként vegetál.

Juhász Bálint 2011.05.11. 23:05:05

Szia Viki,
Köszönjük a hozzászólást!
Miért ide írsz?
Ugyanezt a posztot megtalálod itt is: kretakor.eu - lent a blog részben. Folytassuk ott ezt a beszélgetést!

gviki 2011.05.12. 21:29:32

Szia Bálint, asszem megszokásból írtam ide - meg hát MaD linkjére... megpróbálok átszokni a kretakor.eu-ra.

Mária Huszár 2013.05.29. 19:17:55

Javaslat a Krétakör művészeinek !
Nem kellene egy új pártot alapítani , annyira aktívak
mindenről van határozott véleményük, biztosan sokan lépnének be a pártba.
süti beállítások módosítása