Krétakör a twitteren

Ajánló




A szabadulóművész apológiája
Apology of the Escapologist
Made in China - Láng Annamária előadása a Krétakör produkciójában
Kurázsi papa (2008. augusztus, Szentendre) - Le Phun & Krétakör
hamlet.ws
Közhasznúsági jelentés 2008.
Krétakör filmek, DVD-k, CD-k

Kapcsolat

IX. ker. Gönczy Pál u. 2. II./5.
Telefon: (36-1) 334-9960
Fax: (36-1) 334-9959
E-mail: kretakor@kretakor.eu

Hányan olvassák most ezt?

Friss topikok

Krétakör Majális a Pécs2010 programsorozat keretében április 30 – május 2. között

2010.03.10. 20:23 fancsikai

English version here:

Krétakör presents Jaroslav Jicinsky Utopia Society, Pécs, Hungary, April 30 – May 02 2010

Lassan fél éve kezdtük meg pécsi munkánkat, amelynek eredményét tavasszal mutatjuk meg az érdeklődők számára. A hely-specifikus munka nem idegen a Krétakörtől, elég, ha csak „A csillagász álma” c. produkciónkra utalunk, vagy a korábbi Művészetek Völgye-beli sátorveréseinkre.

Mostani vállalkozásunk közvetlenül a tavaly tavasszal lezajlott „A szabadulóművész apológiája” c. akciósorozatunk „artProletarz” elnevezésű felvonásának intencióiból építkezik. Felkérésünk is ennek köszönhető: a Hungarofest erősíteni kívánta a helyi kezdeményezések, aktivitások bevonásával létrejövő kulturális programok sorát, így kézenfekvőnek tűnt az együttműködés.

Tavaly ősztől kezdődően egyre intenzívebben jelentünk meg a városban, folytattunk beszélgetéseket, szabad ötleteléseket a nyitott és érdeklődő helyi csapatokkal-személyekkel. Alapvetésünk az volt, hogy a mostanra megkopott és látszólag jelentését vesztett „Európa Kulturális Fővárosa” elnevezés leginkább a helyi kulturális élet szereplőinek közreműködésével, az ő kreativitásukra, játékkedvükre építve válhat ismét jelentésessé.

Csikós Gábor, a PTE Pollack Mihály Műszaki Karának doktor iskolás hallgatója révén találtunk egy csodálatos helyszínt – a Gróf Széchenyi István Aknát – amely rendkívüli történeti múlttal rendelkezik. Ezt a múltat elkezdtük megismerni, elkezdtük felkeresni a még élő képviselőit, a szénbányászokat. Segítségünkre volt ebben, és segít minket mind a mai napig a PTE Kommunikációs és Médiatudományi Tanszék diákjaiból felállt kutatói csoport, akik Szijártó Zsolt vezetésével interjúkat készítettek, és összeállítottak egy, a témához kapcsolódó dokumentumtárat. Kisvártatva találkoztunk a Kulturális Labor Szociális Szövetkezet tagjaival, akiknek két vezetője – Fazekas Bálint és Szuhay Márton – már évekkel ezelőtt felfedezték az Akna területét, és nagy ívű koncepciót fogalmaztak meg annak kulturális újrahasznosításával kapcsolatban. A koncepciót megírásakor nem támogatták – bár nívódíjban részesítették – mindeddig virtuális íróasztalfiókokban porosodott; most újra előkerült, és a vállalkozásunk origó pontjává vált. Az eredeti felvetést, Bérczes Tamás ötletével kiegészítve, gyúrtuk tovább, és így jutottunk el Jaroslav Jicinsky, cseh-morva bányamérnök személyéhez, aki 100 évvel ezelőtt az Akna épületét megtervezte és felépítette. Alakja legendás, személyisége példamutató. Nem volt más dolgunk, mint ezt a személyiséget megérteni, majd szellemiségét újrafogalmazni a kor kívánalmai szerint – és megszületett a koncepció, ami mentén jelenleg is dolgozunk. A felsorolásból kihagyhatatlan a Retextil csapata, akik Thiesz Angéla vezetésével oroszlánrészt vállaltak a koncepció véglegesítéséből. Melléjük csatlakozott még az Üres Tér Társulata, Kőrösi Márk és Tasnádi Zsófia vezetésével, Katona Kriszta és a Murál Morál csapata, a ZION – Zenész Ifjúsági Otthon tagjai Bodó Ábellel az élükön, az ANK Művészeti Iskolája, Ludván Zsolt mentorálásával, és igazságtalan módon most nem folytatjuk a partereink-együttműködőink listáját, holott számos név-szervezet kívánkozna még ebbe a felsorolásba.

A három nap során egy olyan vezetett élményt fogalmazunk a város tereibe, amelynek során Jaroslav Jicinsky száz évvel ezelőtti titkos tevékenysége fokról-fokra fedi fel a lényegét. A városban bányamérnökként emlékeznek a kiváló szakemberre, holott tevékenysége nem pusztán a bányatevékenység racionalizálására-fejlesztésére irányult – vezetésével egy titkos társaság tagjai egyedülálló, transzhumán gépet hoztak létre. Aki eljön, és részt vesz a három nap eseményeiben, az egyedülálló módon tapasztalhatja meg Pécs elfeledett múltját, és ismeretlen jelenét. Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás.

A legfrissebb fejleményekért kövess minket a twitteren – twitter.com/kretakor!

A Krétakör Majális projektvezetője Gulyás Marci.

Szólj hozzá!

Címkék: ajanlo ekf projekt majalis eloadas gulyas marci pecs 2010

A bejegyzés trackback címe:

https://kretakor.blog.hu/api/trackback/id/tr281829653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása