Krétakör a twitteren

Ajánló




A szabadulóművész apológiája
Apology of the Escapologist
Made in China - Láng Annamária előadása a Krétakör produkciójában
Kurázsi papa (2008. augusztus, Szentendre) - Le Phun & Krétakör
hamlet.ws
Közhasznúsági jelentés 2008.
Krétakör filmek, DVD-k, CD-k

Kapcsolat

IX. ker. Gönczy Pál u. 2. II./5.
Telefon: (36-1) 334-9960
Fax: (36-1) 334-9959
E-mail: kretakor@kretakor.eu

Hányan olvassák most ezt?

Friss topikok

Bázisélet; filmsorozat Németh Gábor Péter dokumentumfilmjeiből – vendégünk volt Tóta W. Árpád (+ NOL videó, és fotók)

2009.10.18. 22:05 Gulyás Marci

 

Október 11-én 16.00-tól vetítettük a Bázison Németh Gábor Péter: Ki tud többet Kádár Jánosról? c. dokumentumfilmjét, amely egy 2000-ben Kazincbarcikán a helyi Kádár János Baráti Kör szervezésében megtartott műveltségi vetélkedőt követett végig. A film után vendégünk volt a film rendezője, valamint Tóta W. Árpád, blogger-publicista, akivel a Kádár-nosztalgiáról, Kádár János személyének jelenkori emlékezetéről és megítéléséről beszélgettünk.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kretakor.blog.hu/api/trackback/id/tr331423655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaD 2009.10.13. 11:13:29

Sziasztok,

nekem el kellett jönnöm egy idő után a beszélgetésről, pedig akkor kezdett igazán érdekes lenni. Mi volt még a téma?

gviki 2009.10.13. 19:15:42

Szia, és egyáltalán mi volt addig, amíg jelen voltál? Én sajnos nem tudtam elmenni...

MaD 2009.10.13. 21:09:41

A meghívott vendég -Tóta W Árpád- akinek mint kiderült, nagyon nagy rálátása van a témára, nehezményezte hogy "kiröhögjük" a film szereplőit, akik egy 2000-ben lezajlott Kádár János műveltségi vetélkedőn vettek részt. igazából nem "kiröhögtük" őket, hanem pont ellenkezőleg, annyira abszurd módon kedvesek és szívmelengetően aranyosak voltak (és most ebben semmi irónia vagy gúny nincsen) hogy az embernek rögtön mosolyogni támadt kedve. Ez elég nehezen adható át anélkül hogy láttad volna a filmet - ami egyébként nagyon szép volt és nagyon lojális, empatikus a benne szereplőkkel szemben.
Aztán Tóta megint vett egy meredek kanyart, amikor is néhány lépcsőfokot kihagyva arról kezdett beszélni, hogy MO-n több, Kádár örökségét vállaló párt is van, amelyek politikail álláspontjukat tekintve nagyon is heterogének. Pld. van ezek között, baloldali, jobboldali konzervatív, szélsőjobbos fasiszta stb. Ennek az állításnak a bővebb kifejtését kérte egy idősebb hölgy a hallgatóságból, ugyanis szerinte ez az állítás szerinte több, mint abszurd - egyébként mindez magyarázat nélkül nekem is annak tűnt első hallásra. Elindult egy jó kis beszélgetés, amibe többen is bekapcsolódtak, és egyértelművé vált számomra, hogy a dolog nem érhetett véget rögtön azután, hogy én elhagytam a terepet.

Na, valaki?

MaD 2009.10.17. 14:54:34

Ezek szerint olyan "vérre menő" vita alakult ki, hogy a benne résztvevők azóta már belehaltak sérüléseikbe, ezért nem írnak semmit?

:)

MaD

Gulyás Marci 2009.10.18. 19:58:49

Jogos az észrevétel - sebeink nem keletkeztek, és bőséges beszámolóval készülünk holnapra (videó+képek) ezért késett eddig a reakció. Holnap mindenre fény derül!

Gulyás Marci 2009.10.20. 22:51:57

Ma készült el a NOL videó, ezért csak most raktam ki, a beszélgetésről készült fotókkal együtt. A vitáról a holnap folyamán írok még bővebben.

Gulyás Marci 2009.10.22. 01:19:20

Szervusztok,

nem vállalkoznék a vita pontról-pontra történő rekonstruálására, inkább csak zanzásítva idézném meg a lényeget: viszonylag hamar nagyon komoly frontvonalak rajzolódtak ki, amelyek számottevő mértékben nem változtak a délután folyamán. Még az elgondolásaikban egymáshoz közel állók is látványosan kerülték a közös platformra helyezkedést, ami elgondolkodtató. Szerintem Tóta értelmes állításokat fogalmazott meg, miszerint valamennyi politikai pártunk retorikájában látens módon kádárista, miközben a politikus személyével kapcsolatban mereven elutasító. Tótával szemben/mellett két úr szállt még be a vitába, akiknek szégyen, de nem emlékszem a nevükre, és akik szintén színvonalas érveket és adalékokat szolgáltattak a téma árnyalásához - ám egyúttal le is uralták a beszélgetést. Ez alapvetően moderálási kérdés - mulasztás - ami az én/mi felelősségünk; van még miben fejlődnünk. Érdemes egyébiránt elolvasni a NOL.hu-n a videóhoz érkezett hozzászólásokat, az egyik kommentező egy izgalmas cikkre hívta fel a figyelmemet a magyarországi eladósodottsággal kapcsolatban, itt ti is elolvashatjátok: www.nemzetierdek.hu/download/14lorant.pdf
süti beállítások módosítása