Krétakör a twitteren

Ajánló




A szabadulóművész apológiája
Apology of the Escapologist
Made in China - Láng Annamária előadása a Krétakör produkciójában
Kurázsi papa (2008. augusztus, Szentendre) - Le Phun & Krétakör
hamlet.ws
Közhasznúsági jelentés 2008.
Krétakör filmek, DVD-k, CD-k

Kapcsolat

IX. ker. Gönczy Pál u. 2. II./5.
Telefon: (36-1) 334-9960
Fax: (36-1) 334-9959
E-mail: kretakor@kretakor.eu

Hányan olvassák most ezt?

Friss topikok

Készül a francia cirkusziskola és a Krétakör közös előadása (+videók)

2009.08.17. 22:17 schillingarpad

Beszámoló a CNAC-ban vezetett nyári műhelymunkáról

1999-ben a párizsi La Villette-ben Gáspár Mátéval együtt láttuk a CNAC 11-ik évfolyamának előadását és teljesen le voltunk nyűgözve a látottaktól. Akkoriban kezdtünk külföldön dolgozni. A Krétakörrel Bertolt Brecht Baalját játszottuk az Európai Színházak Uniójának fesztiválján Strasbourgban. Ugyanakkor és ugyanott hathetes kurzust tartottam a helyi Nemzeti Színház, a TNS végzős színészosztályának, Csehov Platonovjából készítettünk előadást. Izgalmas és nívós közegben voltunk tehát, de amit a sátorban láttunk, egy varázslatos és elérhetetlen világnak tűnt.
 
A CNAC (Centre National des Arts du Cirque) a legfontosabb francia cirkusziskola, ahol 1988 óta folyik az Új Cirkusz irányzatának államilag finanszírozott, hivatalos oktatása és kutatása. (Az Új Cirkusz - Nouveau Cirque – a cirkuszművészet [québeci eredetű] újhulláma, amelynek születése a nyolcvanas évek kezdetére tehető, és elsősorban a hagyományos cirkusz kortárs színház, zene és tánc általi megtermékenyítéséből, mindezen diszciplínák keresztezéséből jött létre.)
A felsőfokú intézménybe csak megfelelő előképzettséggel nyerhető felvétel, a világ minden tájáról érkező jelentkezőknek legalább egy hagyományos cirkuszi diszciplínában (kínai rúd, trambulin, akrobatika, stb.) kell már jártasnak lenniük, amelynek magasabb szintű elsajátításában segít az iskola, valamint kiegészítő képzésekkel tágítja a diák kreatív perspektíváját (hangszeres képzés, színházi gyakorlatok, tánctréningek, esztétikai és filozófiai kurzusok stb.).
A diákok másfél évig tréningeznek a maguk által kialakított tematika szerint, majd egy meghívott koreográfus vagy rendező iránymutatásai, koncepciói alapján létrehozzák kollektív vizsgaelőadásukat. Ezt először székhelyükön, Chalons-en-Champagne-ban mutatják be, majd Párizsban, a La Villette-ben vernek sátrat, amivel később turnéra indulnak Európában, esetenként azon kívül is.
Egy évtizede elkápráztattak a  porondon látottak, mert a fellépők nem egyszerűen kiváló akrobaták, hanem valódi cirkuszművészek voltak, artisták, színészek és zenészek is egyben, akik a közös előadás keretein belül saját alkotómunkájukat is bemutatták. Pontosan lehetett érzékelni, hogy kit milyen terület érdekel, és miért.
 
10 éve azt mondtuk egymásnak, bárcsak egyszer alkalmunk nyílna egy ilyen típusú munkára.
2009-ben az álom valóra vált. Joseph Nadj, Georges Lavaudant (a párizsi Odeon Színház egykori igazgatója) és sok más elismert színházi ember után engem kértek fel arra, hogy az aktuális, 21. promóció munkáját vezessem, rendezzem meg vizsgaelőadásukat. A bemutatóra decemberben kerül sor Chalons-en-Champagne-ban. 2010-ben Párizs és más francia városok után tavasszal a csapat dél-kelet felé veszi az irányt. A hosszú turné állomásai a tervek szerint Olaszország, Magyarország, Oroszország, Románia, Szerbia lesznek.
Az előadás elkészítésében a Krétakör koprodukciós partnerként vesz részt.
Közvetlen munkatársnak Kollár Adélt és Marc Vittecoq-t hívtam, velük a Szabadulóművész apológiájában is találkozhattatok, Adél az Öröksétát rendezte, Marc a Laborhotel egyik szereplője volt.
Az alábbiakban az első műhelymunka után megfogalmazott rendezői koncepciót olvashatjátok.
Előtte itt van két videó a diákokról, akikkel dolgozom. (A CNAC házi felvételeiből a videókat Fancsikai Péter vágta).
 
 
A legfontosabb feladatom, hogy olyan kereteket biztosítsak a diákok számára, amelyek között szabadon alkalmazhatják tudásukat, kreativitásukat és eszközeiket.
Ehhez elsősorban arra kell koncentrálnom, hogy minél jobban megértsem a szándékaikat, megismerjem az általuk kutatott területeket, és azt, hogy hol tartanak az általuk választott úton.
Az előadás létrejöttét éppen ezért egy, a szokásosnál talán hosszabb, ismerkedési időszak előzi meg. Ennek során interjúkat készítek a diákokkal és a tanáraikkal, az összes általuk készített videó anyagot átnézem, és különböző tréningeket vezetek, amelyek során megpróbálunk közösen játszani, majd alkotni.
Miután ez az előadás elsősorban egy iskola utolsó próbatétele, annak is kell tekintenünk. Ez nem adhat természetesen felmentést az esetleg felmerülő szakmai hibáimra, de jó, ha tudjuk, hogy mi az a valóság, amit szemlélünk. Ebben a helyzetben nem a rendező az érdekes, hanem a játékban résztvevő személyek összessége. Kollektív alkotásra törekszünk, az egyéni érdekek hangsúlyos figyelembevételével. Ez az eljárás, reményeink szerint nem csökkenti az esztétikai minőséget, inkább egy új dimenzióval gazdagítja: a valósággal.
Célunkat akkor érjük el, ha minden diák be tud majd számolni a technikai tudásáról, kellőképpen érzékeny és egyedi lesz a jelenléte, felmutathatja, elmesélheti, amit a szakma és a közönség számára fontosnak tart, készségesen vesz részt a többiek munkájában, sőt kollektív kreációkat is létrehoz, elégedetten és tisztességesen hagyja el az iskola falait, ráadásul az általa eddig még sohasem látott, eltérő kultúrájú közönség szeretetét és elismerését is magáénak tudhatja a turné lezárultával.
Egy magyar költő, József Attila önkényesen kiragadott szavait szeretném most idézni, mert jobb zárlat egyszerűen nem jut az eszembe: „Ez a mi munkánk, és nem is kevés.”
 
(Hamarosan további részletekkel és videókkal szolgálunk.)

6 komment

Címkék: oktatas bemutato eloadas kepzes egyuttmukodes marc vittecoq schilling arpad kollar adel cnac nouveau cirque

A bejegyzés trackback címe:

https://kretakor.blog.hu/api/trackback/id/tr511316356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

radiomilan 2009.08.22. 01:38:03

Hajrá! Kíváncsian várom a folytatást!

gviki 2009.08.22. 09:50:15

Cirkusz - ez különleges világ; egyszerre zárt és nyitott. Az emberek - ha cirkuszról beszélgetünk - nagyon végletesen reagálnak rá - van, akit borzalommal tölt el, hogy cirkuszba menjen, van, akinek felcsillan a szeme, mert a gyermekkorára emlékezteti. A gyerekeknek alapélmény, mert van a világnak egy sajátos "cirkuszos" olvasata, amit a gyermekkor cirkusz-élményei nélkül nem tud értelmezni. Az egész XX. századi filmművészetet át- meg átszövi a cirkusz- hiszen a mozgókép pályafutása ezzel kezdődött - ; Bergman, Wenders, Coppola, Sándor Pál, és hát természetesen Fellini. S a bohóc-archetípusok megismerése kulcsot ad sok más műhöz - persze a bohócok (clown) megérnének egy misét.
De itt az új cirkusz, ami felnőttek részére ismét visszahozza a cirkusz varázsát - a kunsztok rendszerbe szervezve, gondolattal - szellemmel - megtöltve, igazi összművészeti produkció, és én nem is bánom, hogy kimaradnak az állatos számok. Aki szereti a mozgásszínházat, pl szokott nézni Frenák Pált, ahhoz közel tud kerülni az újcirkusz.
Árpád vágyódása a cirkusz világa iránt egyébként egyszer már testet öltött a Hazámhazám c. Schilling-Tasnádi darabban.
A magam részéről ezért csak csatlakozni tudok az előttem szólóhoz: kíváncsian várom a folytatást! (Itt most mindenkinek hallania kell a feszült csöndet és a halk dobpergést.)
Jó munkát kívánva:
gubucz viki

schillingarpad 2009.08.23. 00:10:18

Köszönöm a bíztatást.

huong 2009.09.06. 18:32:55

@gviki: most ahogy irod, eszembe jut, hogy nemcsak a Hazamhazamban jon elo a cirkusz, de szinte minden eloadasukon ott volt ez a fajta dikcio.
Es mar maga a harsanysag. Az, hogy mindig zeneltek (most a Kretakorre gondolok), hogy az egesz atmoszferaban valahogy mindig is ott volt a cirkusz, es ha arra gondolok, hogy a cirkusz latszolag persze a test probaja, a Kretakorben nagyon erosen, szinte a dobpergesre jott elo a lelek, az ember probaja, hogy mi mindent ki tudott hozni meg idosebb szineszekbol is, mint pl Gyabronka. Ezek az emberek mind hittek neki es a dolog mukodott.
Az elso talalkozasom a Kicsi volt. Az gyomron vagott, valami igazan durva es uj volt akkor. Kosz, Arpi es Szineszek.

huong 2009.09.06. 18:38:46

Arpi azt irja, hogy ezek utkeresesek. Igy igaz.
Ha ossze lehetne hasonlitani a tavol-keletiekkel, akkor az a hulyeseg jut eszembe, hogy amig ott kvazi kitaposott uton lehet elorebb (melyebbre ) haladni, ugyanezt a szintet Europaban csak ismeretlen es eletveszelyes utakon lehet kozeliteni. En mindig azt ereztem, hogy a latszolagos konnyedseg es humor mogott veresen komoly dolgokrol volt szo, most, ahogy gepelek, most is megy fol az adrenalin, ha eszembe jut a regi tarsasag a vezetesevel. Ez nem 'magyar' szinhaz volt (mikozben persze az, bar megertenek odahaza ezt tobben), hanem europai, ez ezert gondolom, hogy amit ezekkel a cirkuszban dolgozo kulfoldi szineszekkel meg tud csinalni, az is a helyen lesz teljesen. Remelem, latom majd valamikor az eredmenyt.

schillingarpad 2009.09.06. 21:30:54

Huong, júliusban ne menj sehova, akkor hozzuk majd ide a cuccot.
süti beállítások módosítása