Krétakör a twitteren

Ajánló




A szabadulóművész apológiája
Apology of the Escapologist
Made in China - Láng Annamária előadása a Krétakör produkciójában
Kurázsi papa (2008. augusztus, Szentendre) - Le Phun & Krétakör
hamlet.ws
Közhasznúsági jelentés 2008.
Krétakör filmek, DVD-k, CD-k

Kapcsolat

IX. ker. Gönczy Pál u. 2. II./5.
Telefon: (36-1) 334-9960
Fax: (36-1) 334-9959
E-mail: kretakor@kretakor.eu

Hányan olvassák most ezt?

Friss topikok

Krétakör Majális az EKF programban 1. - A Jicinsky-sztori

2010.04.21. 10:25 DanIella

A Krétakör Majális három napját keretező történet Jaroslav Jicinsky, cseh-morva bányamérnök személyéhez köthető. Amikor a pécsi Labor Kulturális és Szociális Szövetkezet tagjai (Fazekas Bálint és Szuhay Márton) pár éve kidolgozták nívódíjas pályázatukat akciónk helyszíne, a Gróf Széchenyi István Akna kulturális újrahasznosításával kapcsolatban, Jicinksy személyét választották elképzelésükhöz méltó példaképnek. A pécsi szénbányászat modernizálásának legendás alakja, példamutató személyisége a Krétakör stábját is megihlette. Így nem volt más dolgunk, mint feldolgozni történetét, majd szellemiségét újrafogalmazni a kor kívánalmai szerint. Következzen most részletekben a Jicinsky sztori, a Majálisra való ráhangolódásként.

 

Jaroslav Jicinsky cseh-morva bányászdinasztia tagjaként látta meg a napvilágot 1870-ben. Német és francia nyelveken egyaránt olvasott, így kora ifjúságától kezdve tanulmányozta a legaktuálisabb nyugat-európai szaklapokat a kémia, a biológia, a mechanika és fizika tárgyköreiben. Olvasmányai során feljegyzéseket készített minden olyan felfedezésről, amelyek az élő szervezetek funkcióit próbálták mechanikusan lemásolni, reprodukálni. Kiterjedt levelezést folytatott Nadarral, és a párizsi székhelyű Levegőnél Nehezebb Repülő Szerkezetek Barátainak Társulatával; Ponton d'Amécourtral a gőzzel hajtható helikopterről értekezett, de figyelmét már egyre inkább az új idők új energiaforrása, az elektromosság, felé irányította – kapcsolatban állt az ekkor még ismeretlen Nikola Teslával is. Édesapját követve, bányamérnöknek tanult, és summa cum laude szerzett diplomát. Szakmáján belül hamar rendkívüli hírnévre tett szert, aminek következtében a Dunagőzhajózási Társaság vezetősége felfigyelt rá – 1912-ben felkérték egy, a pécsi szénkincs kitermelésének hatékonyságát növelő javaslat kidolgozására. Jicinsky korábbi tapasztalataira építve fogalmazta meg koncepcióját – a sok kicsi bányatelep helyett központosított termelésben gondolkodott. Tervei meggyőzték a Társaság vezetőit, így 1913-ban Pécsre hívták az elismert mérnököt, hogy terveit kivitelezze. Ennek keretében két új telepet hoztak létre – Szent István és Gróf Széchenyi István Aknákat. Míg István Akna hagyományos bányaaknának lett tervezve, addig Széchenyi Aknáról Jicinksy valami egészen rendkívüli vízióval bírt – erről azonban a külvilág mit sem sejtett.

                                                                                                          

 
Az 1926-ban átadott Akna titkát birtokoló tucatnyi ember az Utópia Kollégium tagjai voltak. A Kollégium alapítója Jaroslav Jicinsky, azzal a szándékkal hozta létre az intézményt, hogy ott a tagok nyugodt körülmények között alkothassák meg és fejleszthessék tovább az általa transzhumán elnevezéssel illetett gépet. Ez a gép egy olyan szuperintelligens, szintetikus-organikus szerkezet volt, amely a tudományos kreativitás, az általános tudás és a társadalmi képességek tekintetében egyaránt messze túltett az emberiség valamennyi tagján. A kezdeti időszak volt az Utópia Kollégium fénykora.
 
Folytatás hamarosan...

Szólj hozzá!

Címkék: ajanlo ekf bemutato 2010 eloadas pecs gulyas marci egyuttmukodes jaroslav jicinsky utopia kollegium labor kulturalis es szocialis szovetkezet europa kulturalis fovarosa pecs 2010 szechenyi istvan akna

A bejegyzés trackback címe:

https://kretakor.blog.hu/api/trackback/id/tr511939303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása